SPRUITJES

IN DE SERIE HORROR GROENTEN: SPRUITJES

4 April 2024

Hallo Allemaal!
Super bedankt voor alle leuke en lekkere en inspirerende recepten tot zo ver!
Ik merk dat toch best veel mensen spruitjes heel lekker vinden. En de recepten die we tot nu toe hebben zijn heel gevarieerd.

De afgelopen maanden ben ik er druk mee bezig geweest. Het is best een heel pakket; schrijven, tekenen, opmaak, research, contacten, grappen verzinnen, tekst editen, etc. En, oja, alles toch weer omgooien! hahaha

Hier zie je een aantal paginas die al een eind op weg zijn (maar nog niet helemaal af). Als je ergens op- of aanmerkingen over hebt, of gewoon een leuk idee, hoor ik het graag. Als je op het plaatje klikt, dan zie je een vergroting.

Het kookboek bestaat uit een aantal delen: Intro, Weetjes over spruitjes, Algemene recepten (bijv aardappels koken) en andere Kookinfo (bijv ui snijden), Recepten.

Als je (nog) een recept bij wilt dragen, dan zou ik dat echt super vinden! (en alle arme kindertjes die nog geen spruitjes lusten ook).
Hieronder staat een lijstje met Recepten die al gemaakt zijn.
Ik zou nog heel graag een recept willen met:
-Indiase curry
-Iets met tofu
-Echt vegan recept
-Pasta/spagetti met roomsaus met spruitjes?
-Wrap
-Als je een recept hebt zonder koemelk kaas of specifiek met Vegan kaas/room/etc is dat heel fijn.
Als er wat voor jouw tussen zit dan graag, maar maak vooral wat je zelf leuk vind! Alle lekkere recepten zijn welkom.
Als je wilt overleggen, kan je mij natuurlijk altijd bellen!(via whatsapp) Ik overleg graag :-)

Zie deze link, hier staan veel lekkere Vegan produkten: zie deze link:
https://bonusvegan.nl/vegan-kookroom
https://bonusvegan.nl/category/vegan-swap/kaas-vleeswaren-tapas

Dit is ook een interessante website over vegan eten:
https://www.stemvoordieren.nl/top-10-veganistische-kazen/


RECEPTEN TOT NU TOE:
Marjon – Pannekoeken – gemalen spruitjes + kaas door het deeg
Marjon – Spruitjes soep – indisch met pindakaas en tauge
Marjon – Spruitjes pizza – oa olijven, mozarella, parmezaan en tomaatjes

David – SpruitPopSate – Spruitjes op een sateprikker met satesaus dippen + rijst, gebakken eitje, komkommer
Anja – Stamppot – Spruitjes, Wortel, Selderij, noten
Annemieke – Spruitjestaart uit de oven

Djamila – Roti met spruitjes, aardappel en boontjes + vegetarische soya stukken
Jaap – Thaise Spruitjes met frisse kokossaus
Ineke – Indische Spruitjes met kruidige kokossaus

ALLE TOPKOKS DIE NU DRUK AAN HET KOKKERELLEN MET SPRUITJES ZIJN
Jeff (Indisch?), Richie (Indisch?) , Sjors, Jessica (Mexicaans?), Oskar, EricJan (Taart?), Brigitte, Lisa ( Antilliaans?), Cindy, Asta (Spruitjes Smoothie), Rogier, Mascha, Iris, Tom, Sanoera, Sylvia, Christa, Cathleen.

Laat het horen als je vragen- of opmerkingen hebt
Groetjes Winet :-)————————————————————————————

1 Oktober 2024

-Doel van het boek is kinderen wat over spruitjes te vertellen zodat het een aantrekkelijker groente wordt om te eten. Ze te enthousiasmeren voor verse groenten en zelf koken.
-Het is voor kinderen in de leeftijd van 3-93
-Het boek is vegetarisch / vegan, maar legt er niet heel erg de nadruk op. Het staat niet op de kaft. wel een uitleg binnenin over het verschil tussen vegetarisch en vegan.

-Bij kleinere kinderen kan een volwassene helpen bij het recept.
-Sommige recepten zijn makkelijk andere wat ingewikkelder. De moeilijkheids graad loopt op in het boek.
-Er komen diverse algemene uitleg pagina’s in zoals: aardappels schillen & koken, spruitjes schoonmaken & koken, hoe snijd je een ui, etc.
-Alle recepten krijgen mbt spruitjes smaak een waardering in SpruitjesForce op een schaal van 0 tot 900.
-De vormgeving wordt een mix van tekeningen in diverse stijlen en foto’s en veel grapjes.

RECEPT
>>Liefst geen pakjes en zakjes, tenzij het echt veel handiger is. (Iets als tomatensaus oid zelf maken. Bladerdeeg kan wel uit een pakje tenzij je het leuk vind om het zelf te maken natuurlijk!). Ik hink een beetje tussen ‘lekker handig en snel’ en ‘alles met verse produkten’
>> Als je de basis van een recept ergens anders vandaan hebt, geef dan wel je eigen draai eraan.

Tips:
-Als je op zoek gaat naar inspiratie, kijk dan liefst naar vegan / vegetarische recepten, er is echt heel veel lekkers! Want als je 1 op 1 vlees vervangt met bijvoorbeeld een vleesvervanger dan mis je heel veel smaak.
-Groenten krijgen meer smaak als je ze eerst bakt (ook voor in de soep e.d.)


FOTO’S
>> Maak wat fotos tijdens het koken, die kan ik dan in het boek gebruiken en ze zijn voor mij ook handig ter referentie voor de uitleg tekst en tekeningen.
Graag een foto van het gerecht met een beetje mooie opmaak, deze komt in het boek.
-Als je het leuk vind om te fotograferen dan heb ik liefst fotos waarop alles zo duidelijk mogelijk is te zien, dus bijv de hele pan zichtbaar en geen uitkadering. want dat doe ik liefst zelf ivm de opmaak van de pagina.
-Als je het niet leuk vind om te fotograferen, is dat ook helemaal prima doe dan gewoon wat klikkerdeklak. Alles is oke. Ook als het niet lukt om een goede foto van de opmaak te maken, maakt ook niet uit.

Als je het handig vind, kan je hier een word bestand downloaden waar je alles kan invullen (ingredienten, kook volgorde, etc). Als je daar geen zin in hebt is ook prima.INTRO
SPRUITJES!
De horror groente der horror groenten!
Getverderre, goor bah bleh spuug
WIE LUST ZE WEL?!!!

Nou, heel veel volwassenen vinden ze namelijk wel lekker. Spruitjes is iets moeilijker om aan te wennen dan sommige andere groenten. Dat noemen we dat je ze kan ‘leren’ eten.
Ook is het handig om ze te lusten want anders eet je steeds hetzelfde en dat wordt heeeeel saai.
Stel je voor het hele jaar, iedere dag gekookte boontjes eten dat is toch ook geen drol aan.
Buiten dat, is het ook niet gezond, het is belangrijk om allerlei verschillendde groenten te eten want in alle groenten zitten andere vitaminen. En die heb je nodig voor je gezondheid.
Als je veel groenten eet kan je namelijk goed groeien en harder rennen en heelt je knie beter als je gevallen bent met rennen. Ook kan je beter denken en dat maakt school makkelijker. En als laatste, je reactie vermogen wordt sneller dus wordt je beter in gamen!

Dus, handig om spruitjes te eten.
Maar goed hoe doe je dat?
Eigenlijk best makkelijk, als je iets 10x hebt geproefd dan wen je aan de smaak en ga je het vanzelf lekker vinden. Je hoeft niet direct er een heel bord van te eten maar een beetje proeven is al goed.
Ook is het wel zo fijn om het lekker te maken door te combineren met andere dingen die je al wel lekker vind. Zoals bijvoorbeeld honing, appeltjes of noten.

Mocht het zo zijn dat je ze dan nog niet lust, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en heb je levenslang officiele toestemming die vieze gore rotspruiten niet meer te eten!

Om je te assisteren bij het leren waarderen van die vieze gore spruitjes hebben wij dit boek voor je gemaakt met allerlei heerlijke smullend lekkere fantastische recepten die je zelf kan maken samen met een volwassen assistent.
Je assistent kan een van je ouders zijn, de buurman, een oma, of nouja kies iemand uit die spruitjes lekker vind en een beetje handig is met met koken (heel belangrijk, anders wordt het alsnog niet lekker!)


Hier onder een paar voorbeeld paginas van hoe het boek ongeveer gaat worden, het is allemaal nog lang niet af! Deze tekeningen heb ik gemaakt. De tekening bovenaan is van Richard.
Op dit moment ben ik bezig met de algemene opmaak van het boek, tekenen, recepten aan het uitwerken, teksten schrijven, fotograferen, communiceren, etc . Zodra ik wat verder ben zet ik hier wat nieuwe pagina’s neer!


INSPIRATIE
>> Download hier inspiratie voor recepten!!